Anexa A. Gestionarea sistemului wheezy înainte de actualizare

Cuprins

A.1. Actualizarea sistemului wheezy
A.2. Verificarea listei de surse
A.3. Îndepărtarea fișierelor de configurare inutile
A.4. Actualizați localizările învechite la UTF-8

Această anexă conține informații despre cum să vă asigurați că puteți instala sau actualiza pachete wheezy înainte de a actualiza la jessie. Acest lucru ar trebui să fie necesar doar în anumite situații.

A.1. Actualizarea sistemului wheezy

Practic aceasta nu este diferită de altă actualizare pe care ați efectuat-o pentru wheezy. Singura diferență este că trebuie să vă asigurați mai întâi că lista de pachete încă conține referințe către wheezy, după cum se explică în Secțiune A.2, „Verificarea listei de surse”.

Dacă actualizați sistemul dumneavoastră folosind un sit-oglindă Debian, atunci sistemul va fi actualizat automat la ultima versiune intermediară de wheezy.

A.2. Verificarea listei de surse

Dacă oricare dintre liniile din /etc/apt/sources.list se referă la 'stable', înseamnă că deja utilizați jessie. Poate nu doriți acest lucru dacă nu sunteți pregătit pentru actualizare. Dacă ați rulat deja apt-get update, puteți încă da înapoi urmând procedurile de mai jos.

Dacă deja ați instalat pachete din jessie, probabil nu mai are rost să mai instalați pachete din wheezy. În acest caz va trebui să decideți dacă doriți să continuați sau nu. Este posibil să reveniți la versiuni anterioare ale pachetelor, însă acest subiect nu este acoperit aici.

Deschideți fișierul /etc/apt/sources.list cu editorul preferat (ca root) și verificați toate liniile care încep cu deb http: sau deb ftp: pentru referințe la stable. Dacă ați găsit, modificați stable în wheezy.

Dacă aveți linii care încep cu deb file:, va trebui să verificați dacă locația la care se referă conține o arhivă wheezy sau jessie.

[Important]Important

Nu modificați liniile care încep cu deb cdrom:. În felul acesta veți invalida linia și va trebui să rulați apt-cdrom din nou. Nu vă alarmați dacă o linie de surse „cdrom” se referă la unstable. Deși acest lucru poate crea confuzii, este normal.

Dacă ați efectuat modificări, salvați fișierul și executați

# apt-get update

pentru a actualiza lista de pachete.

A.3. Îndepărtarea fișierelor de configurare inutile

Înainte de a actualiza sistemul la jessie este recomandat să ștergeți fișierele vechi de configurare (cum ar fi fișierele *.dpkg-{new,old} din /etc) din sistem.

A.4. Actualizați localizările învechite la UTF-8

Dacă sistemul dumneavoastră este localizat folosind o localizare care nu este bazată pe UTF-8 este important să configurați sistemul să folosească UTF-8. În trecut au fost raportate probleme[6] care se manifestă doar atunci când se folosește o localizare non-UTF-8. Pe un sistem de birou, asemenea localizări sunt suportate doar prin niște improvizații urâte în bibliotecile de sistem și nu putem oferi suport decent pentru utilizatorii care încă le mai folosesc.

Pentru a configura localizarea sistemului puteți rula comanda dpkg-reconfigure locales. Asigurați-vă că alegeți o localizare UTF-8 atunci când vă este prezentată întrebarea despre localizarea implicită a sistemului (n.tr.: pentru limba română localizarea corectă este „ro_RO.UTF-8”). Suplimentar ar trebui să verificați setările de localizare a utilizatorilor de pe sistemul dumneavoastră ca să vă asigurați că nu este definită o localizare învechită în configurația lor.



[6] În protectorul de ecran GNOME folosirea caracterelor non-ASCII, suportul pam_ldap sau chiar și deblocarea ecranului nu sunt fiabile dacă nu se folosește UTF-8. Cititorul de ecran GNOME este afectat de problema #599197. Managerul de fișiere Nautilus (și toate programele bazate pe glib, și probabil și toate programele bazate pe QT) presupun că numele fișierelor sunt UTF-8, în timp ce interpretorul de comenzi presupune că sunt în codificarea localei curente. În utilizarea de zi cu zi numele de fișiere non-ASCII sunt inutilizabile în asemenea configurații. Mai mult, cititorul de ecran gnome-orca (care asigură accesul utilizatorilor nevăzători la mediul GNOME) necesită o locală UTF-8 începând cu Squeeze. Cu un set de caractere vechi va fi incapabil să citească informațiile ferestrelor pentru elemente cum ar fi Nautilus, GNOME Panel sau meniul Alt-F1.